El Prat i Sant Boi de Llobregat s’han aliat per primera vegada en una campanya conjunta, sota el lema “El Prat i Sant Boi, capitals mundials de la carxofa”, per promoure la producció i consum de l’emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat, que es desenvoluparà fins a principis del mes de maig.

La campanya s’ha presentat aquest dimecres, 10 de març, a les 13 h a la masia de Can Comas, situada al Parc Agrari, amb la presència de l’alcalde i l’alcaldessa del Prat i de Sant Boi, Lluís Mijoler i Lluïsa Moret, respectivament, i la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’alcaldessa de Barcelona, que enguany ostenta la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, Ada Colau. L’acte també ha comptat amb la presència de representants de les Cooperatives Agrícoles del Prat i de Sant Boi, de la restauració local i el teixit comercial i comunitari de totes dues ciutats.

Durant la presentació d’avui, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha assegurat: “Avui iniciem una relació històrica del Prat i Sant Boi a l’entorn del símbol que ens uneix, la carxofa. També són moments de posar en valor una infraestructura com aquesta, el Parc Agrari, amb una gran importància en la producció agrícola per a tota l’àrea metropolitana, com s’ha posat encara més de manifest durant la pandèmia”.

L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ha  afegit: “L’acte d’avui simbolitza les aliances entre les institucions, les cooperatives agràries, el  sector de la restauració i el comerç per crear un ecosistema metropolità amb la carxofa i el Parc Agrari com a centre, en una clara aposta per l’alimentació saludable i el desenvolupament sostenible”.

També la presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha manifestat: “Tenim la sort de ser una metròpoli amb un parc agrari a dins, un fet molt poc freqüent. Cal que, des de les administracions, defensem aquesta enorme riquesa, i ara, des de la capitalitat alimentària 2021, tenim una gran oportunitat per fer-ho”.

El Prat i Sant Boi desenvolupen la campanya #MengemCarxofa en el marc de la Capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021. Aquest esdeveniment té per objectiu promoure models d’alimentació sostenible, justa i sana a partir d’un cicle d’activitats que s’estenen també a diversos municipis metropolitans.

És en el marc d’aquest esdeveniment que el Prat i Sant Boi es reivindiquen com a capitals mundials de la carxofa. Cal recordar que, als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat dels dos termes municipals, hi ha 248 hectàrees de conreu de carxofa segons les darreres dades disponibles del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya (2019). Segons les dades de rendiment mitjà del conreu de carxofa (de 10 tones/ha) del Departament d’Agricultura, això equival a una producció anual de 2.480 tones.

Les dues ciutats també han decidit sumar esforços per posar en valor la carxofa i, en general, l’agricultura de proximitat, després que el context de pandèmia sanitària hagi evidenciat la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i garantir l’abastiment de productes de proximitat. Per aquest mateix motiu, ambdues ciutats també reivindiquen la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l’àrea metropolitana, per tal de preservar la seva biodiversitat i els seus conreus. En aquest sentit, es reclama enfortir el lideratge metropolità sobre aquests espais.

L’agenda d’activitats de la campanya #MengemCarxofa

Tant el Prat com Sant Boi han organitzat diverses activitats online i presencials per a la promoció i difusió conjunta del producte estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat, de l’agricultura de proximitat i de l’alimentació sostenible.  Dues de les activitats conjuntes volen promoure la compra de carxofa i l’elaboració de receptes amb el producte estrella del Parc Agrari per part de la ciutadania d’ambdues localitats.

Comprar carxofa del Parc Agrari pot tenir premi!

En comprar carxofes o d’altres productes del Parc Agrari, es podrà aconseguir una bossa de tela de la campanya. Cada setmana, els pagesos i pageses distribuiran bosses de tela als mercats de pagès i als mercats municipals del Prat, Sant Boi i Barcelona, així com a les botigues de proximitat.

Concurs d’Instagram #MengemCarxofa

Una altra proposta és cuinar la carxofa del Parc Agrari amb una recepta original, divertida, o especialment apetitosa, fer-li una foto al resultat i compartir-la a Instagram amb el hashtag #MengemCarxofa. En entrar a elprat.cat/mengemcarxofa o santboi.cat/mengemcarxofa,  es trobaran receptes i consells per preparar-les. Un  jurat format per agricultors i restauradors de proximitat del Prat i de Sant Boi triarà les imatges de plats més apetitoses, que seran premiades amb paneres de productes del Parc Agrari.

L’agenda d’activitats al Prat

Al Prat, les activitats programades són una xerrada sobre la carxofa i el seu conreu i com es pot veure afectat pel canvi climàtic, que tindrà lloc el 7 d’abril al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa i es podrà seguir via streaming. La xerrada anirà a càrrec de Marcel Tort, membre la Cooperativa Agrícola del Prat, agrònom i professor de l’institut Les Salines del Prat.

A més, la xarxa de centres cívics del Prat (Palmira Domènech, Sant Jordi-Ribera Baixa i Jardins de la Pau), des de les seves comunitats que realitzen activitats al voltant de la cuina, impulsen la realització de vídeos de veïns i veïnes, entitats i cooperatives locals explicant receptes amb la carxofa com a protagonista.

Al web elprat.cat/mengemcarxofa, es podran consultar totes les activitats de la campanya a la ciutat, així com informació relacionada amb receptes i oferta gastronòmica a l’entorn de la carxofa.

En aquest sentit, s’inclouran les activitats del Marc Gastronòmic, que anualment organitza l’associació AGT i l’Ajuntament del Prat per promoure el consum de carxofa i pollastre Pota Blava en diferents restaurants del municipi i de localitats de l’entorni que enguany se celebra de l’11 de març a l’11 d’abril. El Prat és la capital del Març amb 11 participants, que s’estendrà a 15 ciutats del Baix Llobregat (Abrera, Begues, Castelldefels, Cervelló, Esparreguera, Gavà, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Viladecans), a més de l’Hospitalet i de Barcelona.